Favoriti
Favoriti

Novosti

pozovi
pošalji E-mail

Opština
Novi Beograd

Kada neko spomene Novi Beograd, prve asocijacije su nam široki bulevari, brojni neboderi, reke, kao i razne kulturne ustanove smeštene u ovom delu grada. Ali, znamo li kako je ova opština nastala? Još 1923. izrađen je prvi urbanistički plan koji je predviđao da se glavni grad Srbije proširi i pređe na levu obalu Save. Međutim, tadašnji uslovi nisu dozvoljavali realizaciju ove ideje. Zato je tri godine nakon Drugog svetskog rata, tačnije 11. aprila 1948, postavljen kamen temeljac Novog Beograda i tog proleća započeta je gradnja naselja koje je sa svih strana bilo okruženo peskom i močvarnim tlom. Objekti su polako nicali jedan za drugim, a 1952. osnovana je opština Novi Beograd.

Poznatiji kao grad svetla, sunca i budućnosti, Novi Beograd je upečatljiv odraz jedne epohe, njene estetike i etike i na najbolji način ilustruje kvalitete i mane arhitekture toga vremena. Sa svojih 200 solitera i 600 velikih stambenih objekata koji se prostiru na površini od 4.096 hektara predstavlja najveću opštinu na Balkanu po broju stanovnika. Duboki su koreni ovog „grada“ koji ima najduža i najlepša šetališta uz reke. Među prve realizovane objekte spadaju Palata federacije, Studentski grad, prvi stambeni paviljoni u Tošinom bunaru, Međunarodni, kongresni, kulturni i poslovni Sava centar, Geneks, zgrada Jugopetrola i hoteli Hajat i Kontitental.

Ova opština postepeno se razvijala da bi sada predstavljala jedno od najpoželjnijih mesta za život, a tri su osnovna razloga za to. Prvi jeste blizina autoputa koji omogućava lak i brz dolazak do željene lokacije. Sedište raznih kulturnih centara, poput Beogradske arene, pozorišta i muzeja, ali i brojni tržni centri, poslovne zgrade, škole, vrtići i fakulteti jesu drugi razlog zbog koga mnogi upravo ovde zasnivaju svoj dom. Treći, ali ne i najmanje bitan, jeste priroda. Sa svojim urednim travnjacima, brojnim drvoredima, parkovima i pošumljenim platoima, Novi Beograd je opština sa najviše zelenila, a pored obala Save i Dunava uređena su šetališta za svakodnevno opuštanje sa porodicom i prijateljima.

CBS Home je usluga po tvojoj meri

Naša misija i želja su da klijentima pružimo najbolje rešenje,

prilikom odabira nekretnine i opremanje stana.

Pozovite nas
Pošaljite e-mail
Zakažite termin

Projekti koje preporučujemo

2023-04-11T14:44:26+00:00
Go to Top