Favoriti
Favoriti

Novosti

pozovi
pošalji E-mail

Kako izbeći pravne greške 

pri kupovini nekretnine

Kupovina nekretnine jedno je od najlepših, ali nekada i najstresnijih iskustava, naročito ukoliko je prva, jer obuhvata beskonačnu analizu postojećih ponuda na tržištu, obilazak stanova iz užeg izbora, pa i razočaranja, da bi se krenulo sve ispočetka. Zvuči poznato? Onda dođe trenutak kada konačno pronađete idealno mesto za život i pomislite da je to to, da je procesu kupovine došao kraj. Međutim, tek tad počinju pravne muke, ukoliko niste ni advokat, ni notar, ni profesionalac koji se bavi prodajom nekretnina. Mali broj ljudi je upoznat sa procedurama i zakonima koje treba poštovati prilikom kupoprodaje nekretnina i zbog toga taj deo procesa ume da bude veoma mučan.

Srećom, taj izazov može biti jednostavno rešen jer će pri kupovini stana putem platforme CBS Home tim pravnih stručnjaka umesto Vas raspetljati sve pravne zavrzlame. Ipak, ukoliko želite i sami da budete deo pravne provere stana i imate uvid u sve zakonske procedure, evo nekoliko saveta. 

Pravne greške prilikom kupoprodaje nekretnina nisu retka pojava. Nekada se one dešavaju namerno, jer prodavac prodaje stan koji nije baš sasvim „čist“, a nekada dolaze sasvim slučajno, usled nepažnje, nemara ili pravne nepotkovanosti jedne od strana. 

Da biste izbegli osnovne greške i bili sigurni, treba da obratite pažnju na dokumentaciju stana koji želite da kupite. Za to treba otići u katastar i proveriti da li je nekretnina uknjižena i da li je osoba koja je prodaje zaista njen vlasnik, odnosno da je kao vlasnik upisana u katastru nepokretnosti. Potom treba proveriti i da li postoje zabeležbe (npr. stan je pod hipotekom, pravo na nasledstvo…). Ovo se uglavnom odnosi na stare stanove. Kod novih stanova postoji opcija kupovine stana u izgradnji i kupovine gotovih stanova (na tržištu ih je veoma malo). U tim slučajevima treba pribaviti građevinske i upotrebne dozvole, a takođe proveriti zabeležbe i hipoteke. Isto tako, za stanove u izgradnji nikad ne treba uplatiti potpunu sumu, već samo avans, da biste se zaštitili od potencijalnih gubitaka.

Nakon što ste sve to proverili i u slučaju da je sve kako treba, možete sastaviti kupoprodajni ugovor.

Prema savetu advokata, ugovor za svaki slučaj treba da sadrži klauzulu da „prodavac pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da stan nije opterećen uknjiženim ili neuknjiženim teretima, da nije pod zabranom raspolaganja, da nije u sporu i da nema stvarnih ili obligacionih prava trećih lica“.

Kada to završite, što pre i sami podnesite zahtev za upis u katastar, da biste bili potuno mirni i sigurni da je proces kupovine nekretnine prošao u najboljem redu i da ste pravno obezbeđeni.

CBS Home je usluga po tvojoj meri

Naša misija i želja su da klijentima pružimo najbolje rešenje,

prilikom odabira nekretnine i opremanje stana.

Pozovite nas
Pošaljite e-mail
Zakažite termin

Projekti koje preporučujemo

2022-11-15T15:03:07+00:00
Go to Top